Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Kanadensiska cirkus- och balettskolor utbildar i Umeå för friskare barn

Under vecka 37 intas Umeå av internationella och nationella aktörer som ska prata om och utbilda i rörelserikedom. Umeåbaserade Change the game genomför, förutom sin årliga aktivitetsdag på Nolia för Umeåborna, även två internationella konferenser och flera utbildningar för verksamma i Västerbotten. Två av utbildningarna fokuserar på cirkus och dans, som en väg mot mer rörelserika och friska barn. Och lärarna kommer från såväl Kanada som Brasilien.

– Tack vare att vi har lyckats fått hit ”International Physical Literacy Conference” fylls Umeå med några av världens främsta pedagoger och experter inom physical literacy, det vi kallar för rörelserikedom. Det vill vi, Umeå kommun och SISU Idrottsutbildarna förstås utnyttja för att sprida kunskapen bland såväl yrkesverksamma som föreningsledare och föräldrar i Umeå och Västerbotten. Därför genomför vi flera olika utbildningar och workshops med de här experterna, säger Tom Englén, projektledare för Change the game i Umeå.

Experterna i fråga är bland andra Patrice Aubertin från National Circus School Montreal i Kanada, och Marco Bortoleto från University of Campinas i Sao Paulo i Brasilien och Dean Kriellaars från University of Manitoba i Kanada, som är en av de främsta talespersonerna i världen på just physical literacy, samt Ashleigh Powell från Sharing Dance program på Kanadas National Ballet School.

Cirkus- och dansövningar

Utbildningarna är kostnadsfria för alla rörelseinstruktörer, pedagoger och ledare verksamma i Umeå tack vare att Umeå kommuns fritids och kulturförvaltning skjuter till medel. Allt genomförs i ett workshop-format så att deltagarna lär sig hur de kan lära ut roliga cirkus- och dansövningar baserade på rörelserikedom/physical literacy.

– Rörelserikedom och rörelserik är inspirerat av det etablerade engelska uttrycket ”physical literacy” och innebär en delvis ny syn på hur vi ska bära oss åt för att utveckla ett livslångt intresse för fysiska aktiviteter. Lika viktigt som att skolbarn får lära sig att skriva och räkna måste de få lära sig olika sätt att röra sig. Vi vet idag att det är en av de viktigaste förutsättningarna för ett hållbart och hälsosamt liv, avslutar Tom Englén, projektledare för Change the game i Umeå.

Invigning på torget
Utbildningar genomförs under Change the game 2019, som i år är en hel vecka fylld med två internationella konferenser, den årliga aktivitetsdagen på Nolia den 14 september samt en gemensam invigning på Rådhustorget för allmänheten och inbjudna skolbarn den 11 september.

Utbildning för ledare, cirkus- och dans: 10 september, kl 15-17 samt kl 18-20

Utbildning för ledare, idrott: 12 september, kl 18-20.30

Läs mer här >

För mer information, kontakta:
Tom Englén, projektledare Change the game,tom@heja.se, 070-6089828

Om hela Change the game 2019Om IPLC Europe 2019Om PWP2019

-------------------------------------------------------

Bakgrund
Barn blir allt mer inaktiva och ohälsan hos barn och unga ökar.

  • Endast 44% av pojkarna och 22% av flickorna i landet är tillräckligt fysiskt aktiva
  • Barn slutar allt tidigare med idrott.
  • Andelen barn som är överviktiga/obesa ökar.

Den nya lösningen – physical literacy
Fysiskt aktiva barn mår bättre (fysiskt, socialt och psykiskt) och har bättre förutsättningar att lära sig och prestera inom olika områden, det är vetenskapligt bevisat. Men vad gör då att barn vill röra på sig?
Physical literacy, eller rörelserikedom som vi valt att kalla det på svenska, är en lösning för att få barn att utveckla en uthållig motivation att idrotta och röra på sig.
Barn är rörelserika när de har utvecklat rörelsefärdigheter, självförtroende och motivation (passion) att röra på sig för att vara fysiskt aktiva för resten av livet. En annan nyckel för att göra skillnad i praktiken är samverkan mellan de aktörer som jobbar med barn och ungdomsverksamhet. Med Change the game som plattform samverkar flera olika sektorer.
Om rörelserikedom

Change the Game grundades 2014 och syftar till att öka rörelserikedomen hos den yngre generationen och nå inte bara idrottsföreningarnas aktiva, utan alla barn och ungdomar. De som står bakom Change the game är grundaren Balticgruppen i samverkan med i första hand Idrottshögskolan vid Umeå universitet, SISU Idrottsutbildarna och Umeå kommun.

Tom Englén

Project manager / Physical literacy coordinator

Change the game

Umeå - Sweden

www.change-the-game.se

tom@heja.se

+46 70 608 98 28

"LERNING TO MOOV IS JUS AS IMPORTANT

AS LERNING TO REED AND RITE."

Ämnen

Kategorier

Regioner


Balticgruppen utvecklar och förvaltar fastigheter i Umeå. Affärsidén går ut på att identifiera intressanta möjligheter som utvecklar staden genom att bygga, förvärva och utveckla fastigheter för långsiktig förvaltning i egen regi. Balticgruppen är och har varit delaktiga i uppförandet av flera uppmärksammade byggnader och områden i Umeå. Väven, Utopia Shopping, Skulpturparken och Konstnärligt campus är några av dem.

Kontakter

David Carlsson

David Carlsson

Presskontakt VD och koncernchef 090-71 72 04
Roger Granberg

Roger Granberg

Presskontakt Fastighetschef 090-14 46 19

Relaterat innehåll

Balticgruppen utvecklar, bygger och förvaltar fastigheter i Umeå

Balticgruppen är ett Umeåbaserat privat fastighetsbolag som utvecklar, bygger och förvaltar fastigheter sedan 1987. Vi brinner för det bästa möjliga Umeå – ett Umeå som genom hållbar tillväxt har 200 000 invånare år 2050. Ett Umeå där det är attraktivt att leva, verka och bo.

Balticgruppen
Rådhusesplanaden 2C
Umeå
Sverige