Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Anna och Emil Jönsson Haag kommer till Change the game i Umeå

Nu är det klart att de före detta elitskidåkarna tillika ambassadörer för Rädda Barnen Anna och Emil Jönsson Haag kommer till Change the game i Umeå. Anna och Emil kommer att föreläsa om trygga idrottsmiljöer under aktivitets- och familjedagen i Nolia den 15 september. Trygga miljöer är en av grundförutsättningarna för att barn ska kunna bli rörelserika och utveckla lust och förmåga att idrotta och röra på sig.

Framträdandet i Umeå är det första för Anna och Emil i deras roller som ambassadörer för Rädda Barnen. Med 11 mästerskapsmedaljer, 17 världscupssegrar, 3 totala sprintvärldscupsegrar, 23 SM-tecken och över 325 världscupstarter är Anna och Emil några av våra främsta idrottsutövare genom tiderna. Sedan de la tävlingsskidorna på hyllan har de nu bland annat axlat rollen som ambassadörer för Rädda Barnen.

– För oss på Change the game är det förstås hedrande att vi får bli de första som välkomnar Anna och Emil i deras roller som ambassadörer för Rädda Barnen, säger Tom Englén, projektledare på Change the game. Vi vet att förebilder är viktiga för att skapa lust till rörelse och det är svårt att tänka sig bättre förebilder än Anna och Emil som på så många olika sätt har engagerat sig för att barn och unga ska utveckla intresse för att idrotta.

Trygga idrottsmiljöer

Temat Anna och Emil ska prata om är trygga idrottsmiljöer. Trygghet berör allt från värdegrunder i föreningarna till handlingsplaner för mobbning och sexuella övergrepp. Med sig på scenen ska de ha en panel med experter, nämligen barnen själva.

– Vi väljer att lyfta barnperspektivet och därför har Anna och Emil med en expertpanel bestående av barn, som kan svara på hur en trygg idrottsmiljö är, säger Outi Krekula, verksamhetsutvecklare på Rädda Barnen Region nord. Att ha barn som experter är bra ur flera perspektiv eftersom de inte fastnar i invanda spår och vet vad andra barn tycker om för lösningar. Barnen har dessutom enligt barnkonventionen rätt att själva påverka sin fritid.

Rädda Barnen bedriver sedan ett antal år tillbaka High Five, en verksamhet som verkar för en trygg och inkluderande idrott. Trygghet är en av grunderna för att skapa rörelserika barn. Alla idrottsföreningar som är inblandade i Change the game får därför också ta del av Rädda Barnens syn på hur man skapar en trygg idrottsmiljö inför aktivitetsdagen den 15 september.

Samarbetet med världsexperten Dr Dean Kriellaars fortsätter och han medverkar under alla dagarna. Medverkar gör även rad andra ledande forskare och praktiker, allt för att ge olika vuxna målgrupper pepp, insikter och verktyg.

Programmet för Change the game i Umeå

Pep-talks for professionals, 13-14/9, Väven

Pep-talks for coaches, 13/9, Umeå Energi Arena

Aktivitetsdagen 15/9, Nolia

  • Testa på aktiviteter för barn
  • Rörelseriket för barn (åldersanpassad bana)
  • Pep-talks for parents
  • Pep-shows (uppvisningar)

Mer info om hela programmet:

http://changethegameumea.se/change-the-gamedagarna-13-15-september-2018/

Change the game genomför nu också:

För mer information, kontakta:

Tom Englén, projektledare Change the game, tom@heja.se, 090-13 31 28

Outi Krekula, verksamhetsutvecklare Region nord på Rädda Barnen, 08-698 92 66, outi.krekula@rb.se

Om Change the game:

Vi vill öka rörelserikedomen hos barn och unga. Att vara rörelserik är nämligen lika viktigt som att kunna räkna, skriva och läsa. Det är också grundläggande för att barn och unga ska vilja prova på och utvecklas inom olika idrotter utifrån deras villkor. Vi vill att så många som möjligt ska ha lusten och förmågan att röra sig – så mycket som möjligt, så länge som möjligt! Rörelserik! Att med motivation, självförtroende, kunskap, förståelse och fysisk kompetens värdesätta och utveckla ett livslångt intresse för fysisk aktivitet.*

Bakgrund till projektet Change the game

Barn blir allt mer inaktiva och ohälsan hos barn och unga ökar.

  • Endast 44 % av pojkarna och 22 % av flickorna i landet är tillräckligt fysiskt aktiva
  • Barn slutar allt tidigare med idrott
  • Den psykiska ohälsan hos tonårsflickor ökar
  • Andelen överviktiga barn ökar

Fysiskt aktiva barn mår bättre och har bättre inlärningsförmåga, det är ett vetenskapligt bevisat. Men vad gör att barn vill röra på sig?

Physical literacy, eller rörelserikedom som vi valt att kalla det på svenska, är en lösning för att få barn att utveckla en uthållig motivation att idrotta och röra på sig. Att vara rörelserik innebär att med motivation, självförtroende, kunskap, förståelse och fysisk kompetens värdesätta och utveckla ett livslångt intresse för fysisk aktivitet.

En nyckel i konceptet är att barn ska lära sig grundläggande rörelseförmågor och därmed utveckla en bred rörelsevokabulär. En annan nyckel för att göra skillnad i praktiken är samverkan mellan de aktörer som jobbar med barn och ungdomsverksamhet.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Balticgruppen utvecklar och förvaltar fastigheter i Umeå. Affärsidén går ut på att identifiera intressanta möjligheter som utvecklar staden genom att bygga, förvärva och utveckla fastigheter för långsiktig förvaltning i egen regi. Balticgruppen är och har varit delaktiga i uppförandet av flera uppmärksammade byggnader och områden i Umeå. Väven, Utopia Shopping, Skulpturparken och Konstnärligt campus är några av dem.

Kontakter

David Carlsson

David Carlsson

Presskontakt VD och koncernchef 090-71 72 04
Roger Granberg

Roger Granberg

Presskontakt Fastighetschef 090-14 46 19

Relaterat innehåll

Balticgruppen utvecklar, bygger och förvaltar fastigheter i Umeå

Balticgruppen är ett Umeåbaserat privat fastighetsbolag som utvecklar, bygger och förvaltar fastigheter sedan 1987. Vi brinner för det bästa möjliga Umeå – ett Umeå som genom hållbar tillväxt har 200 000 invånare år 2050. Ett Umeå där det är attraktivt att leva, verka och bo.

Balticgruppen
Rådhusesplanaden 2C
Umeå
Sverige