Gå direkt till innehåll
P-G Fahlström
P-G Fahlström

Pressmeddelande -

Change the game presenterar: talangforskaren som vill slopa talangbegreppet!

Den 16 september väntar Change the game på Nolia. Det blir massor av roliga aktiviteter för barn, men också sakkunniga pep-talks riktade till vuxna som vill skapa goda förutsättningar för barns liv och hälsa. En av de inbjudna experterna är PG Fahlström, som pekar på att elitsatsningar för barn gör mer skada än nytta.

– Det blir allt för ofta en jakt på guldkornen, vilket både drabbar elitutvecklingen och folkhälsan, säger PG Fahlström, universitetslektor i pedagogik vid Linnéuniversitetet och den ende i Sverige som doktorerat på coaching inom idrott.

Han menar i stället att barn bör få prova många idrotter och aktiviteter. Denna bredd bidrar till fortsatt intresse, som i sin tur blir en bra grund för dem som vill satsa seriöst på en idrott.

– Jag kommer berätta varför tidig generalisering är mycket bättre än tidig specialisering.

Peppande strukturer

Även Susanne Wolmesjö kommer att hålla pep-tals på temat ”Strukturer som peppar barn till ett aktivt liv”. Hon är lärare vid Bosöns folkhögskola och expert på rörelsers betydelse för prestation och välbefinnande.

Wolmesjö kommer ge tips på hur ledare och föräldrar kan öka chanserna för att barn, oavsett om de har neuropsykiatriska funktionshinder eller är ”normalstörda”, ska tycka det är kul att röra sig.

Fler experter

Sedan tidigare står det klart att två av världens ledande experter på rörelserikedom (physical literacy), Dean Kriellaars och Nalda Wainwright, kommer att föreläsa för yrkesverksamma och för föräldrar under Change the game.

– Vi och våra medspelare är mycket stolta över detta startfält, vi känner att det blir två dagar som verkligen kommer ge ledare och föräldrar nya insikter och verktyg för att öka barns lust, förmåga och möjlighet att röra sig, säger Jonas Olsson, vd och ägare för Balticgruppen.

Fakta:

Change the Game arrangeras 15-16 september i Umeå, för fjärde året i rad.

 • 15 september: ”Pep-talks for professionals” på P5
 • 16 september: Stor aktivitetsdag på Nolia för barn och föräldrar
 • Årets tema: ”Idéer för rörelserikedom”

  Projektet handlar om att låta våra barn ha det roligare, må bättre, leva ett längre och friskare liv.

  Läs mer här.

  För mer information, kontakta:

  Andreas Hermansson, Balticgruppen, andreas.hermansson@balticgruppen.se

  +46 90 14 46 22

  Balticgruppen verkar för en positiv samhällsutveckling, är en engagerad sponsor av idrottsföreningar och har över tid sett ett behov av att stärka barns och ungas rätt till rörelse.

  Därför grundades 2014 Change the Game, som syftar till att öka rörelserikedomen hos den yngre generationen och nå fler än elitspelarna: inte bara idrottsföreningarnas aktiva, utan alla Umeås barn och ungdomar.

  De som står bakom satsningen är Balticgruppen med hjälp av Idrottshögskolan vid Umeå universitet, SISU Idrottsutbildarna och Umeå kommun samt Balticgruppens sponsrade idrottsföreningar, IF Björklöven, IBK Dalen IK Fjällvinden, IKSU innebandy, UHSK Alpine, Umeå Bskt, Umeå FC, IFK Umeå skidor och Umeå IK FF.

  Ämnen

  Kategorier

  Regioner


  Balticgruppen utvecklar och förvaltar fastigheter i Umeå. Affärsidén går ut på att identifiera intressanta möjligheter som utvecklar staden genom att bygga, förvärva och utveckla fastigheter för långsiktig förvaltning i egen regi. Balticgruppen är och har varit delaktiga i uppförandet av flera uppmärksammade byggnader och områden i Umeå. Väven, Utopia Shopping, Skulpturparken och Konstnärligt campus är några av dem.

  Kontakter

  David Carlsson

  David Carlsson

  Presskontakt VD och koncernchef 090-71 72 04
  Roger Granberg

  Roger Granberg

  Presskontakt Fastighetschef 090-14 46 19

  Relaterat innehåll

  Balticgruppen utvecklar, bygger och förvaltar fastigheter i Umeå

  Balticgruppen är ett Umeåbaserat privat fastighetsbolag som utvecklar, bygger och förvaltar fastigheter sedan 1987. Vi brinner för det bästa möjliga Umeå – ett Umeå som genom hållbar tillväxt har 200 000 invånare år 2050. Ett Umeå där det är attraktivt att leva, verka och bo.

  Balticgruppen
  Rådhusesplanaden 2C
  Umeå
  Sverige