Gå direkt till innehåll
Umeå tar täten för att förända barn- och ungdomsidrotten: Change the game riktar in sig på föräldrar och ledare

Pressmeddelande -

Umeå tar täten för att förända barn- och ungdomsidrotten: Change the game riktar in sig på föräldrar och ledare

Förra året sjösattes satsningen Change the game, ett Sverigeunikt initiativ för att få alla barn att tycka att det är roligt med idrott. Omkring 3000 Umeåbor deltog vid fjolårets aktivitetsdag som vände sig till barn, föräldrar och ledare. På lördag går årets stjärnspäckade evenemang av stapeln i Umeå.

Barn väljer idag att sluta allt tidigare med idrott och övergå till inaktivitet. Enligt Riksidrottsförbundet är elitsatsningar i unga år, toppning och specialisering är några av de faktorer som bidrar till detta. Change the game är en plattform som ska förändra attityden och öka kunskapen kring barn och ungdomars idrottande. En korsbefruktning av Balticgruppens olika sponsorskap och samarbeten med SISU Idrottsutbildarna, Umeå kommun och Idrottshögskolan vid Umeå Universitet för att möjliggöra hjälp till självhjälp för Umeås föreningar, ledare och föräldrar. Ambitionen är att sprida ett nytt tankesätt kring barns idrottande. Kunskapen kommer från forskningen med slutmålet att barn ska tycka att det är roligare att sporta, få livslångt intresse för idrott och som bonus öka sina chanser att bli riktigt bra i sport på sikt.

Kostnadsfritt

Allt delta på Change the game är kostnadsfritt för alla. Föräldrar och ledare får ta del av den senaste forskningen kring barn- och ungdomsidrott presenterad av ledande forskare. Årets tema är ”Idrott på barnens villkor” och upplägget för aktivitetsdagen tar avstamp från barnens perspektiv istället för att utgå vuxnas barnperspektiv. På så sätt ska ännu bättre förutsättningar skapas för att få alla barn att tycka idrott är kul.

För barn och ungdomar som är sugna på att prova på något nytt så är Change the game rätt plats. 18 olika idrottsföreningar bjuder på prova på-aktiviteter för barn inom 14 olika idrotter, vad sägs om till exempel badminton, brottning, fotboll, golf, hockey, hopprep, innebandy, klättring och mycket annat.

Seminarier med forskare och idrottsstjärnor

Under Change the game arrangeras fyra seminarier, eller pep-talks, som på olika sätt ska inspirera och utveckla föräldrar och ledare. Temat är idrott på barns villkor och utgångspunkten för alla seminarierna är insikter om motivation och hur vi därmed kan göra idrotten kul. Seminarierna har rubrikerna ”Va pinsamma ni är!”, ”Vad kul att lära sig olika idrottsgrejer!”, ”Äh nu lägger jag av!” samt ”Jag vill vinna och bli bäst i världen”. Föredrag varvas med publikfrågor och samtal med panel bestående av idrottsstjärnor, forskare och experter. Några av våra största idrottsstjärnor, som Emma Igelström, Jesper Blomkvist och Hanna Ljungberg, kommer samtala och berätta om sina egna idrottskarriärer och erfarenheter.

Bland föreläsarna finns till exempel Tor Söderström professor vid pedagogiska institutionen vid Idrottshögskolan Umeå Universitet, Anders Wahlström som är barn/ungdomsansvarig vid Riksidrottsförbundet och Stefan Wagnsson från universitetslektor i idrottsvetenskap vid Karlstads universitet.

Stjärnjakten

Barn i åldrarna 7–12 år får möjlighet att ta sig igenom en åldersanpassad övningsbana, kallad Stjärnjakten. I den får barnen på ett kul sätt testa sina gränser, utmana sig själva och prova nya rörelsemönster. Allt i kombination med olika idrottsspecifika övningar och moment. Stjärnjakten leds av Johan Andreasson (SISU idrottsutbildarna). Han assisteras av namnkunniga ”stjärncoacher”. Bl a Lisa Miskovsky, Anja Pärson, Hanna Ljungberg, Jesper Blomqvist och Emma Igelström.

Övriga medverkande

TV4-profilen Suzanne Sjögren kommer tillsammans med Ola Svensson från SISU Idrottsutbildarna att vara dagens moderatorer. Isa Tengblad, finalist i Melodifestivalen 2015 med låten ”Don’t stop” kommer att uppträda under dagen.

När: Den 26 september kl 10-16 arrangeras Change the game aktivitetsdag på Nolia Idrottscentrum i Umeå

Pris: Alla aktiviteter på Change the game är gratis

Intervjuer och föreläsningar från Change the game 2014 finns på http://changethegameumea.se/inspiration/filmer-fran-startskottet-279/svt.se

För ytterligare information, kontakta Andreas Hermansson på Balticgruppen:

Tel: 070-970 74 04

Andreas.hermansson@balticgruppen.se

Läs mer om Change the game på www.changethegameumea.se

Bakom ”Change the game” står Balticgruppen med hjälp av IBK Dalen, IF Björklöven, IK Fjällvinden, IKSU innebandy, UHSK, Umeå Basket, Umeå FC och Umeå IK. Ytterligare medspelare är Idrottshögskolan vid Umeå universitet, Umeå kommun och SISU Idrottsutbildarna.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Balticgruppen utvecklar och förvaltar fastigheter i Umeå. Affärsidén går ut på att identifiera intressanta möjligheter som utvecklar staden, oavsett om det gäller att bygga nya fastigheter eller stötta kultur- och idrottsverksamhet. Balticgruppen är och har varit delaktiga i uppförandet av flera uppmärksammade byggnader och områden i Umeå. Väven, Utopia Shopping, Skulpturparken och Konstnärligt campus är några av dem.

Kontakter

David Carlsson

David Carlsson

Presskontakt VD och koncernchef 090-71 72 04
Roger Granberg

Roger Granberg

Presskontakt Fastighetschef 090-14 46 19

Relaterat innehåll

Balticgruppen utvecklar, bygger och förvaltar fastigheter i Umeå

Balticgruppen är ett Umeåbaserat privat fastighetsbolag som utvecklar, bygger och förvaltar fastigheter sedan 1987. Vi brinner för det bästa möjliga Umeå – ett Umeå som genom hållbar tillväxt har 200 000 invånare år 2050. Ett Umeå där det är attraktivt att leva, verka och bo.

Balticgruppen
Rådhusesplanaden 2C
Umeå
Sverige