Gå direkt till innehåll
På bilden syns Mona Lidén (Utopia) och Hilda Karlsson (Öppen Gemenskap).
På bilden syns Mona Lidén (Utopia) och Hilda Karlsson (Öppen Gemenskap).

Pressmeddelande -

Ny kampanj för Umeås hemlösa

Pressmeddelande från Utopia 2018-03-08

Utopia startar kampanj för Umeås hemlösa

Förra veckan tvingades Öppen Gemenskap avvisa en hemlös kvinna på grund av platsbrist. Nu uppmanas Umeåborna att lämna bidrag till Öppen Gemenskaps verksamhet, under parollen Hjälp oss göra Umeå varmare. Bakom kampanjen står gallerian Utopia.

– Vi vill ge Öppen Gemenskap bättre möjligheter att hjälpa de som behöver det allra mest, säger Mona Lidén, centrumledare, Utopia.

Öppen Gemenskap tar hand om socialt utsatta invånare i Umeå och under vintern – när kylan är som värst – är deras verksamhet extra viktig. Efterfrågan på stöd är stort, men resurserna räcker ibland inte till. Så var fallet härom veckan, när en kvinna avvisades, trots att det var 20 minusgrader utomhus.

– Det är tufft för många i dag och vi ser att samhällsklyftorna bara blir större och större. Kommunen och andra större aktörer gör sitt bästa, men för att motverka den negativa trenden måste civilsamhället också ställa upp, förklarar Stina Axelsson Gezelius, verksamhetschef på Öppen Gemenskap i Umeå.

Med start i dag drar därför Utopia igång kampanjen Hjälp oss göra Umeå varmare, med syfte att ge Öppen Gemenskap bättre förutsättningar att ta hand om stadens hemlösa. Runt om i Utopia sitter nu uppmaningar om att swisha bidrag till Öppen Gemenskaps verksamhet.

– Det betyder otroligt mycket för oss. För det första ger det oss möjlighet att köpa in saker som vi behöver för att sköta den dagliga verksamheten. Som schampo, tvättmedel, blommor, ja allt som hjälper och bidrar till våra besökare, förklarar Hilda Karlsson på Öppen Gemenskap och fortsätter:

– För det andra betyder det mycket att Öppen Gemenskap blir synliggjort för den bredare massan. I vår typ av verksamhet är det ofta en återkommande grupp som hjälper, vilket vi är tacksamma för, men det behövs fler. Därför är det viktigt för oss att kunna visa upp oss i nya sammanhang.

För Mona Lidén och handlarna på Utopia ligger samarbetet i linje med den roll gallerian vill spela lokalt, där allt inte ska kretsa kring försäljning.

– Vi kan skapa medvetenhet om de utmaningar som finns i vårt närområde, och jag har stora förhoppningar om att Umeåborna vill bidra. Många tror att du måste skänka stora summor, men det stämmer inte. Du ska snarare fokusera på gärningen. Du gör det du kan utifrån dina förutsättningar – tjugo kronor är bättre än inget, säger Mona Lidén.

För mer information, kontakta:

Mona Lidén, centrumledare, Utopia, Umeå: 070-519 92 69

Stina Axelsson Gezelius, verksamhetschef Öppen Gemenskap, Umeå: 090-17 12 38

Hilda Karlsson, Öppet Hus, en av Öppen Gemenskaps verksamheter: 070-295 98 44

Umeåborna (och andra) kan lämna bidrag genom att swisha till nummer: 123 147 78 35

Ämnen

Regioner


Balticgruppen utvecklar och förvaltar fastigheter i Umeå. Affärsidén går ut på att identifiera intressanta möjligheter som utvecklar staden genom att bygga, förvärva och utveckla fastigheter för långsiktig förvaltning i egen regi. Balticgruppen är och har varit delaktiga i uppförandet av flera uppmärksammade byggnader och områden i Umeå. Väven, Utopia Shopping, Skulpturparken och Konstnärligt campus är några av dem.

Kontakter

David Carlsson

David Carlsson

Presskontakt VD och koncernchef 090-71 72 04
Roger Granberg

Roger Granberg

Presskontakt Fastighetschef 090-14 46 19

Balticgruppen utvecklar, bygger och förvaltar fastigheter i Umeå

Balticgruppen är ett Umeåbaserat privat fastighetsbolag som utvecklar, bygger och förvaltar fastigheter sedan 1987. Vi brinner för det bästa möjliga Umeå – ett Umeå som genom hållbar tillväxt har 200 000 invånare år 2050. Ett Umeå där det är attraktivt att leva, verka och bo.

Balticgruppen
Rådhusesplanaden 2C
Umeå
Sverige