Gå direkt till innehåll
Ett av Sveriges högst kontorshus med trästomme byggs på Östra Station i Umeå. Huset är nu fullt uthyrt. Visionsbild: Wingårdhs Arkitekter.
Ett av Sveriges högst kontorshus med trästomme byggs på Östra Station i Umeå. Huset är nu fullt uthyrt. Visionsbild: Wingårdhs Arkitekter.

Pressmeddelande -

Balticgruppens kontorshus på Östra Station – fullt uthyrt

Granne med tågstationen Umeå Östra och ett stenkast från Norrlands universitetssjukhus ligger Östra Station. Det är samhällsutvecklaren Balticgruppens största pågående projekt och här planeras det för fler byggnader. Området kommer inrymma en mix av bostäder, kontor, service, gym, restauranger, livsmedelsbutik, caféer och lösningar inom hållbara kommunikationer.

Fullt uthyrt – stark efterfrågan på kontorslokaler i attraktiva lägen
Med ungefär ett år kvar till inflyttning är kontorshuset fullt uthyrt. Utöver restaurangkedjan Heat Restauranger samt träningsanläggningen Umeå Sport & Motion som öppnar i huset flyttar bland andra kontorshyresgästerna NCC, Coop Nord, Skatteverket och Norrtåg hit.

Så är kommenterar David Carlsson det höga intresset för Östra Station:

– Moderna lokaler i attraktiva lägen i Umeå är fortsatt starkt eftertraktade – och Östra Station är ett av dessa lägen. Närheten till tågstationen Umeå Östra, bussterminalen vid Norrlands universitetssjukhus och det övriga utbud som finns här med livsmedelsbutik, restaurang och gym bidrar till den levande och hållbara plats vi vill att Östra Station ska vara, både för de som besöker
området, arbetar och bor här.

Det här är Östra Station etapp 1
Visionen för Östra Station är en plats för det enkla, smidiga och hållbara livet. Utvecklingen av området inleddes 2021 och den första etappen omfattar två hus; ett bostadshus med 78 bostadsrätter, varav 77 lägenheter är sålda, och en Coop-butik i entréplan samt ett kontorshus i trä med en träningsanläggning och en restaurang. Husen är ritade av Wingårds Arkitekter.

Ett nytt landmärke i trä
Kontorsbyggnaden får elva våningar inklusive källare, med en uthyrningsbar yta (LOA) om cirka 10 000 kvadratmeter, och huset har uppmärksammats flera gånger för sin trästomme. Det blir ett av Sveriges högsta kontorshus i trä och kommer stoltsera med en höjd på cirka 40 meter över marken – och blir därmed ett nytt landmärke för Umeå. Valet av trästomme är ett sätt för Balticgruppen att bidra till hållbart byggande.

Husets hållbarhetsprofil har stor betydelse för hyresgästerna
De tre nedersta våningarna byggs med tung stomme i klimatförbättrad betong. Detta för att möjliggöra etableringen av träningsanläggningen och undvika stomljud. Kontorshuset ska även möta kraven som den svenska miljöcertifieringen Miljöbyggnad Guld ställer. Det innebär högre kvalitéer, exempelvis inom ljud, ljus och ventilation, än de byggregler som styr all byggnation. Guld är den högsta nivån.

Sara Axelvern, affärsansvarig uthyrare Balticgruppen, menar att hållbarhetsaspekten har betydelse för hyresgästerna. Så här säger hon:

– Östra Stations hållbarhetsprofil bidrar helt klart till att företag vill verka här. Idag har företag ett ännu större fokus på hållbarhet och vill bidra till en hållbar omställning. Kontorslokalerna behöver spegla det behovet.

Hon fortsätter:

– På Balticgruppen väljer vi bland annat att certifiera våra nybyggnationer med Miljöbyggnad och det är ett fint kvitto när våra kunder efterfrågar dessa lokaler. Endast ett fåtal byggnader i Umeå uppfyller nivån guld i nuläget men vi hoppas och tror att det blir fler.

Kunskapsstaden – möjliggöraren för ett hållbart Umeå
För att Umeå ska växa hållbart och nå 200 000 invånare år 2050 satsar Balticgruppen på förtätning av området Kunskapsstaden. Kunskapsstaden inkluderar området i och mellan Umeå centrum och Universitetsstaden. Genom att tillföra blandstad hit vävs dessa platser samman till en. Det bidrar projekt Östra Station med.

Den första etappen beräknas vara helt klar under 2024.

För mer information, vänligen kontakta:
David Carlsson, vd och koncernchef Balticgruppen
Telefon: 070-646 31 19
E-post: david.carlsson@balticgruppen.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Balticgruppen utvecklar och förvaltar fastigheter i Umeå. Affärsidén går ut på att identifiera intressanta möjligheter som utvecklar staden genom att bygga, förvärva och utveckla fastigheter för långsiktig förvaltning i egen regi. Balticgruppen är och har varit delaktiga i uppförandet av flera uppmärksammade byggnader och områden i Umeå. Väven, Utopia Shopping, Skulpturparken och Konstnärligt campus är några av dem.

Kontakter

David Carlsson

David Carlsson

Presskontakt VD och koncernchef 090-71 72 04

Balticgruppen utvecklar, bygger och förvaltar fastigheter i Umeå

Balticgruppen är ett Umeåbaserat privat fastighetsbolag som utvecklar, bygger och förvaltar fastigheter sedan 1987. Vi brinner för det bästa möjliga Umeå – ett Umeå som genom hållbar tillväxt har 200 000 invånare år 2050. Ett Umeå där det är attraktivt att leva, verka och bo.

Balticgruppen
Rådhusesplanaden 2C
Umeå
Sverige