Gå direkt till innehåll
De attraktiva och anrika byggnaderna som ingår i förvärvet ligger på Kungsgatan och Rådhusesplanaden, mitt i Umeå centrum. Foto: Sebastian Sahin.
De attraktiva och anrika byggnaderna som ingår i förvärvet ligger på Kungsgatan och Rådhusesplanaden, mitt i Umeå centrum. Foto: Sebastian Sahin.

Pressmeddelande -

Balticgruppen fortsätter satsa i Umeå centrum – förvärvar två centrumfastigheter

Balticgruppen fortsätter växa i centrala Umeå och har nu, i det samägda bolaget Scherdin & Olsson Fastighet, förvärvat delar av ett centrumkvarter. Förvärvet avser fastigheterna Balder 3 och Balder 6. Båda fastigheterna ligger mitt i centrala Umeå, utmed de attraktiva gågatorna Kungsgatan samt Rådhusesplanaden. Byggnaden ”Balders Horn”, i hörnet mot Rådhustorget, och husen där Nya Konditoriet och inredningsbutiken At home store inryms är några av de byggnader som omfattas av förvärvet.

Balticgruppen arbetar för att Umeå ska nå 200 000 invånare år 2050 genom hållbar tillväxt. En del i den strategin är att utveckla Umeå centrum till en levande och attraktiv plats, något som bland annat uppförandet av kvarteret Forsete som inrymmer en mix av verksamheter, gallerian Utopia och bostäderna ovanpå gallerians tak visar.

Sedan tidigare äger Balticgruppen, i det samägda bolaget Scherdin & Olsson Fastighet, flera fastigheter i Umeå centrum samt delar av kvarteret Balder där man nu även förvärvat fastigheterna Balder 3 och Balder 6.

Så här beskriver David Carlsson, vd och koncernchef på Balticgruppen, fastighetsaffären:

– Förvärvet ligger helt i linje med vår strategi där vi vill investera i Kunskapsstaden, området i och mellan Umeå centrum och Universitetsstaden. Dessutom äger vi redan idag delar av kvarteret Balder vilket skapar goda förutsättningar för den fortsatta utvecklingen av kvarteret. Umeås stadskärna är en viktig plats för en levande, livfull och långsiktigt attraktiv stad. Umeå är den stad i Norrland där tillväxten är starkast och Umeå centrum är en naturlig mötesplats med sitt utbud av restauranger, attraktiva butiker, evenemang och kultur.

Byggnader som ingår i fastigheterna Balder 3 och Balder 6
I fastigheten Balder 3, som idag ägs av systrarna Bennich/Laurelli, ingår bland annat den anrika byggnaden ”Balders Horn” som ligger i hörnet av Rådhustorget. Fastigheten Balder 6 som säljs av bröderna Wikner, ligger på Kungsgatan 57 och omfattas av husen som inrymmer bland annat Nya Konditoriet och den lokal där Gregers tidigare låg.

Ulrika Bennich och Ylva Laurelli, säger så här om affären:

– Vi känner oss väldigt trygga med Balticgruppen som köpare av vår fastighet. Dessa anrika och vackra byggnader är en del av Umeås historia och Balticgruppen kommer fortsätta förvalta och ta väl hand om dem.

– Det känns väldigt bra att sälja till en stark och långsiktig aktör som Balticgruppen. De har goda möjligheter till långsiktiga investeringar och de värnar om utvecklingen av Umeå centrum, säger Erik och Tore Wikner.

En mix av bostäder, kontor och verksamheter till centrum
Balticgruppen har flera satsningar på gång i centrum. Det finns planer att utveckla ytterligare ett par kvarter i centrala Umeå och inriktningen är att tillföra en blandning av bostäder, kontor och verksamheter. Att utveckla Umeå genom tät blandad stad innebär flera positiva effekter, exempelvis kan befintlig infrastruktur nyttjas med tillgång till hållbara kommunikationer som supercykelvägen och bussförbindelser som redan finns – och det gör att vi blir mer hållbara per capita.

– I centrum vill vi tillföra fler bostäder och en mix av verksamheter. Stadskärnan blir mer levande när människor rör sig där flera av dygnets alla timmar och det skapar förutsättningar för en trygg stad, avslutar David Carlsson.

Tillträdet av Balder 6 sker den 1 mars. Tillträdet av Balder 3 sker den 1 april.

För mer information, vänligen kontakta:

David Carlsson, vd och koncernchef Balticgruppen
E-post: david.carlsson@balticgruppen.se
Telefon: 090-71 72 04

Ämnen

Kategorier

Regioner


Balticgruppen utvecklar och förvaltar fastigheter i Umeå. Affärsidén går ut på att identifiera intressanta möjligheter som utvecklar staden genom att bygga, förvärva och utveckla fastigheter för långsiktig förvaltning i egen regi. Balticgruppen är och har varit delaktiga i uppförandet av flera uppmärksammade byggnader och områden i Umeå. Väven, Utopia Shopping, Skulpturparken och Konstnärligt campus är några av dem.

Kontakter

David Carlsson

David Carlsson

Presskontakt VD och koncernchef 090-71 72 04

Balticgruppen utvecklar, bygger och förvaltar fastigheter i Umeå

Balticgruppen är ett Umeåbaserat privat fastighetsbolag som utvecklar, bygger och förvaltar fastigheter sedan 1987. Vi brinner för det bästa möjliga Umeå – ett Umeå som genom hållbar tillväxt har 200 000 invånare år 2050. Ett Umeå där det är attraktivt att leva, verka och bo.

Balticgruppen
Rådhusesplanaden 2C
Umeå
Sverige