Gå direkt till innehåll
Nu inleds restaureringen av Varmbadhuset

Pressmeddelande -

Nu inleds restaureringen av Varmbadhuset

Under januari inleder Balticgruppen arbetet med att restaurera Umeås gamla Varmbadhus nere vid Strandgatan. Varmbadhuset har genomgått många förändringar under 1900-talets olika decennier. Restaureringen innebär att huset kommer att återfå det utseende det hade 1894.

Exteriören på bottenvåningen i tegel, där badhusverksamheten höll till, kommer att bevaras och dess fasad kommer att restaureras till ursprungligt utseende. De övre våningarna i trä är så nedgångna och förändrade att de kommer att rivas och byggas upp igen, med modern stomme och bra isolering, men med hög ambition att exteriören ska återställas till det utseende den hade när huset var nybyggt. Huset kommer att målas med linoljefärg i en ljus kulör som förr i tiden. Den tillbyggda länken mellan Varmbadhuset och Borgmästarvillan kommer att rivas så att husen återfår sin status som friliggande och unika byggnader längs Strandgatan.

- Vi vet att Varmbadhuset betyder mycket för många umebor och det känns bra att vi nu kommer igång med det här projektet, men det är också en utmaning eftersom exteriören ska återställas till sitt ursprungliga utseende. Därför känns det väldigt bra att vi har knutit till oss bästa möjliga kompetens när det gäller byggnadsvård, säger Jonas Olsson, Balticgruppens vd.

(Bildkälla: Västerbottens Museums arkiv)

Byggnadsantikvarisk medverkan

I projektet medverkar byggnadsantikvarie Lena Tengnér, som är certifierad sakkunnig för kulturvärden. Hon menar att Varmbadhuset är ett enkelt hus, men att det har en speciell historia som gör det intressant och att det är ett viktigt inslag i den sammanhållna miljö av gamla byggnader som efter stadsbranden 1888 uppfördes utmed älven.

balticgruppen.se/projekt kan du läsa mer om husets historia och hur restaureringen kommer att gå till.

För ytterligare information kontakta:
Björn Johansson, vd Balticgruppen Utveckling
Tel: 090-71 72 33
E-post: bjorn.johansson@balticgruppen.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Balticgruppen utvecklar och förvaltar fastigheter i Umeå. Affärsidén går ut på att identifiera intressanta möjligheter som utvecklar staden genom att bygga, förvärva och utveckla fastigheter för långsiktig förvaltning i egen regi. Balticgruppen är och har varit delaktiga i uppförandet av flera uppmärksammade byggnader och områden i Umeå. Väven, Utopia Shopping, Skulpturparken och Konstnärligt campus är några av dem.

Kontakter

David Carlsson

David Carlsson

Presskontakt VD och koncernchef 090-71 72 04
Roger Granberg

Roger Granberg

Presskontakt Fastighetschef 090-14 46 19

Balticgruppen utvecklar, bygger och förvaltar fastigheter i Umeå

Balticgruppen är ett Umeåbaserat privat fastighetsbolag som utvecklar, bygger och förvaltar fastigheter sedan 1987. Vi brinner för det bästa möjliga Umeå – ett Umeå som genom hållbar tillväxt har 200 000 invånare år 2050. Ett Umeå där det är attraktivt att leva, verka och bo.

Balticgruppen
Rådhusesplanaden 2C
Umeå
Sverige