Gå direkt till innehåll
Varmbadhuset
Varmbadhuset

Pressmeddelande -

Balticgruppen vill renovera Varmbadhuset

Balticgruppen har idag fått bygglov för en omfattande renovering av gamla Varmbadhuset.

 - Vi tänker återställa Varmbadhusets exteriör till det utseende huset hade som nybyggt, säger Jonas Olsson VD på Balticgruppen. Dessutom vill vi riva bort den tillbyggda länken mellan Varmbadhuset och Borgmästarvillan och återställa de båda byggnadernas gavlar. Då återfår husen sin status som friliggande unika byggnader längs Strandgatan, avslutar Jonas Olsson.

White arkitekter och byggnadsantikvarie Lena Tengnér har lagt ned ett omfattande arbete på att utreda hur det idag rätt förvanskade Varmbadhuset såg ut som nybyggt. Färgsättningen kommer att vara ljus, precis som när huset var nytt.

Varmbadhuset ska inrymma moderna kontorslokaler som uppfyller dagens krav på tillgänglighet, brandsäkerhet m m. Därför kommer byggnaden att förnyas ovan sockelvåningen i tegel. Delar av den gamla exteriören kommer att tillvaratas och återmonteras. På det sättet bibehålls byggnadens DNA. En ny tillgänglig entré tillskapas från gården.

Historia om Varmbadhuset

Villans första ägare var Albin Ahlstrand, borgmästare i Umeå under perioden 1892-1914. Trähuset vilar, på grund av markens lutning, på en hög sockelvåning av tegel. I denna lät borgmästaren inreda stadens första varmbadhus efter branden 1888. Huset användes som badhus fram till 1930, då staden lät bygga ett allmänt bad med simbassäng Öst på stan.

En i raden av många kulturhistoriska insatser

Balticgruppen har med höga ambitioner tagit till vara och förädlat många gamla byggnader och miljöer i Umeå. Umedalens gamla sjukhusområde var den första och hittills största kulturhistoriska gärningen. På senare tid har Reiniusska handelsgården och trähuset på Vasagatan 2 renoverats med högsta ambitionsnivå. Se bilder i relaterat material.

Reiniusska handelsgården och Vasagatan 2

Ämnen

Kategorier

Regioner


Balticgruppen utvecklar och förvaltar fastigheter i Umeå. Affärsidén går ut på att identifiera intressanta möjligheter som utvecklar staden genom att bygga, förvärva och utveckla fastigheter för långsiktig förvaltning i egen regi. Balticgruppen är och har varit delaktiga i uppförandet av flera uppmärksammade byggnader och områden i Umeå. Väven, Utopia Shopping, Skulpturparken och Konstnärligt campus är några av dem.

Kontakter

David Carlsson

David Carlsson

Presskontakt VD och koncernchef 090-71 72 04
Roger Granberg

Roger Granberg

Presskontakt Fastighetschef 090-14 46 19

Balticgruppen utvecklar, bygger och förvaltar fastigheter i Umeå

Balticgruppen är ett Umeåbaserat privat fastighetsbolag som utvecklar, bygger och förvaltar fastigheter sedan 1987. Vi brinner för det bästa möjliga Umeå – ett Umeå som genom hållbar tillväxt har 200 000 invånare år 2050. Ett Umeå där det är attraktivt att leva, verka och bo.

Balticgruppen
Rådhusesplanaden 2C
Umeå
Sverige